Prolom voda | Najčešća pitanja
Čuvar vašeg zdravlja

Prolom voda igra važnu zaštitnu ulogu u očuvanju zdravlja.

Najčešća pitanja

Prolom voda je niskomineralizovana, visokoalkalna (pH 8.8+). Visoko alkaline vode u prirodnom stanju su izrazito retke i cenjene u svetu. Nijedna druga voda kod nas nema ni približno visoku pH vrednost kao Prolom voda. Lekari i naučnici širom sveta preporučuju vode kao što je Prolom voda za svakodnevno korišćenje, kao sredstvo za optimalnu hidrataciju i funkcionisanje organizma, preventivu mnogim bolestima, kao i zbog blagotvornog dejstva na:

bolesti bubrega i mokraćnih puteva,

bolesti organa za varenje,

A u kombinaciji sa balneoterapijom u Prolom Banji preporučuje se zbog blagotvornog dejstva na:

bolesti kože,

reumatizma.

Zbog svog jedinstvenog mineralnog i hemijskog sastava, odnosno zbog svoje niske mineralizacije i visoke alkalnosti, Prolom voda se može koristiti u neograničeno dugom vremenskom periodu.

Našem telu je neophodna voda. Ona čini 70% telesne mase i učestvuje u svim važnim procesima u organizmu. Zato je izuzetno važno da svakodnevno unosimo dovoljne količine prirodne, niskomineralizovane, alkalne vode koja ne opterećuje organizam.

Prolom voda je idealna za Vas. Nijedna druga voda ne može se pohvaliti karakteristikama koje ima Prolom voda.

Prolom voda pripada grupi retkih niskomineralizovanih voda visokih balneoloških vrednosti:

Visoka alkalnost,

Nizak sadržaj rastvorivih minerala,

Velika moć hidratacije.

Alkalne vode, kao što je Prolom voda, u svetu se smatraju vodama mladosti.

Zbog niskog sadržaja natrijuma hipertoničari mogu Prolom vodu da piju u velikim količinama.

Zbog niske mineralizacije brzo se eliminiše iz organizma, deluje kao izuzetno dobar prirodni diuretik - tako da je Prolom voda čak i preporučljiva osoba sa povišenim krvnim pritiskom.

Alkalna voda pospešuje apsorpciju vode,jer ona počinje u prvoj minuti a mokraća se stvara nakon 30 minuta i na taj način se naše telo alkalizuje jer je opterećeno kiselim produktima od hrane i pića.

Važno je da se voda pije ujutru, jer će tako brže doći iz želuca u tako crevo i bubrege i to 2-3 čaše odnosno oko 0,5l, i ispred ručka i večere isto oko 0,5l na 30min pre obroka a između obroka onoliko koliko može ali da ukupna količina unite vode bude 2,5-3,0 l.

Kliničkim studijama koje su rađene u saradnji sa Urološkim Klinikama Beogradskog i Niškog Univerziteta, zaključeno je da Prolom voda ima povoljni efekat na proces eliminacije kalkulusa posle dezintegracije metodom ESWL-a. Kod pacijenata koji su koristili Prolom vodu hospitalizacija je trajala u proseku 4,7 dana i kod 86,7% pacijenata došlo je do potpune eliminacije kalkulusa posle tri meseca. Kod pacijenata koji nisu koristili Prolom vodu hospitalizacija je trajala 8,3 dana, a posle tri meseca kod 50 % pacijenata je došlo do potpune eliminacije kalkulusa.

Kod pacijenata koji su koristili Prolom vodu nakon operacije UGT infekcija se javila u 6,7%, a kod pacijenata bez Prolom vode u 16,7%.

Takođe je rađena klinička studija u kojoj ispitivan efekat primene Prolom vode, kao pomoćnog sredstva u lečenju infekcija mokraćnih puteva. Već nakon 10 dana došlo je do znatnog poboljšanja, urinokulture su ostale sterilne i nakon 6 meseci posle prekida lečenja.

Rađeno je više kliničkih stidija o ispitivanju efekta balneoterapije u Prolom Banji na pojedine dermatoze, sa posebnim osvrtom na psorijazu i ekcem. Posle sedmodnevne balneoterapije kod ekcema, prosečan procenat poboljšanja znakova i simptoma bio je oko 60%. Kod akutnog kontaktnog dermatita procenat poboljšanja kretao se od 33 do 84%, a kod neurodermitisa 30 do 44%. Kod psorijaze, procenat poboljšanja ide prosečno 40% na kraju treće nedelje lečenja kod najvećeg broja bolesnika, a posle četiri nedelje prosečno 46%. Reakcija bolesnika na balneoterapiju su individualne i u nekim slučajevima procenat poboljšanja se kreće i do 85%.

Efekti balneoterapije u Prolom Banji su omekševanje kože, povećanje propustljivosti, regulacija površinskih slojeva kože - Prolom voda deluje antiproliferativno i keratolitički, redukcija inflamacije i iritacije, povećanje rezistencije na mikroorganizme, antialergijski efekat (inhibicija Th1 limfocita, stbilizacija bazofila), brža epitelizacija.

Efekat balneoterapije u Prolom Banji je neosporan i zavisi od dužine lečenja.

Vrlo je važno da trudnice uzimaju kvalitetnu vodu. Prolom voda je pravi izbor zbog optimalnog sastava mikro i makro elemenata, nema kontraindikacija, ne opterećuje bubrege zbog niske mineralizacije.

Preporučuje se bebama i deci zbog rehidratacije. Organizam dece se ne opterećuje solima i ostalim mineralima, posebno ne bubrezi u prvim godinama života te je Prolom voda izuzetno korisna po njihov organizam.

Prirodna mineralna Prolom voda
Prirodna mineralna Prolom voda | Jedinstveni sastav
Jedinstveni sastav

Prolom voda pripada kategoriji natrijum-hidro-karbonatnih, silicijumskih, alkalnih, oligomineralnih i hipotermalnih voda. Zahvaljujući jedinstvenom sastavu, Prolom voda igra važnu zaštitnu ulogu u očuvanju zdravlja.

Više
Prirodna mineralna Prolom voda | Prolom i Vaše zdravlje
Prolom i Vaše zdravlje

Zahvaljujući svojim karakteristikama prirodna, mineralna Prolom voda (oligomineralna, alkalna, bikarbonatna) blagotvorno deluje na bolesti bubrega i mokraćnih kanala, bolesti ograna za varenje, bolesti kože i reumatizam.

Više
Prirodna mineralna Prolom voda | Prirodno i održivo
Prirodno i održivo

Prirodna mineralna Prolom voda se flašira bez ikakvih fizičkih ili hemijskih tretmana već onakva kakva je u prirodi, na dubini od 220 m, takva se i flašira.

Više
Programi lečenja | Prirodna mineralna prolom voda
Pitanja/komentari

Poštovani,
kako bismo omogućili da efekat pijenja Prolom vode bude najveći mogući, molimo Vas da sa nama podelite Vaša iskustva, ili ukoliko imate, postavite pitanja našim lekarima u Prolom Banji.