Prolom voda in vaše zdravje

Koža

Prolom vodo v kombinaciji z balneoterapijo priporočamo v Prolom Banji pri kožnih boleznih:

• psoriaza in druge motnje keratinizacije,

• inflamatorne dermatoze – ekcemi, mikoze in drugo.

Uporaba Prolom vode in peloidov ima termični, mehanični in kemični učinek. Pomembne so spremembe v morfologiji kože: stratum korneum in stratum lucidum postaneta tanjša, poveča pa se permeabilnost kože. Reducira aktivnost inflamatornega procesa, zboljšuje se mikrocirkulacija, obstaja pozitiven učinek na imunološke procese.

Balneoterapija v Prolom Banji je indicirana pri zdravljenju ekcema, psoriaze in drugih motenj keratinizacije, mikoze. Izdelane so številne študije, v katerih je preučevan učinek balneoterapije na simptome in znake psoriaze. Spremljani so bili številni bolniki s psoriazo. Vzporedno so se preučevali učinki balneoterapije z emolienso in balneoterapijo, kombiniranih s topijskimi medikamenti.

Raziskovanje vpliva Prolom vode na kožne bolezni

Izdelanih je bilo več kliničnih študij o preučevanju učinka balneoterapije v Prolom Banji na posamezne dermatoze, s posebnim poudarkom na psoriazo in ekcem. Po sedemdnevni balneoterapiji pri ekcemu je bil povprečen odstotek zboljšanja znakov in simptomov okrog 60%. Pri akutnem kontaktnem dermatitisu se je odstotek zboljšanja gibal od 33 do 84%, pri nevrodermatitisu pa od 30 do 44%. Pri psoriazi je znašal odstotek zboljšanja pri večini bolnikov povprečno 40% na koncu tretjega tedna zdravljenja, po štirih tednih pa povprečno 46%. Reakcije bolnikov na balneoterapijo so individualne in v nekaterih primerih se giblje odstotek zboljšanja tudi do 85%.

Edinstvena sestava
Prolom voda in vaše zdravje
Pomen pH vrednosti in njena pomembnost