Кожа

Пролом водата в комбинация с балнеотерапия в Пролом Баня се препоръчва при болести на кожата:

• псориаза и други промени на кератинизацията,

• инфламаторни дерматози – екземи, микози и други.

Употребата на Пролом водата и пелоидите има топлинен, механически и химически ефект. Значителни са промените в морфологията на кожата: „stratum korneum“  и  „stratum lucidum“ стават по-тънки, увеличава се  пропускливостта на кожата. Редуцира се дейността на инфламаторния процес, подобрява  се микроциркулацията,  показва  и полжителен ефект върху имунните процеси.

Балнеотерапията в Пролом Баня се препоръчва при лекуването на екземи, псориази и при други промени на кератинизацията, при микози. Написани са многобройни студии, в които е проучван ефекта от балнеолечението при симптоми и признаци на псориаза. Наблюдавани са многобройни болни от псориаза. Извършвано е паралелно проучване на ефекта от балнеолечение с омекотяване и балнеолечение комбинирано с локални лекарства.

Проучване  влиянието на Пролом водата при кожните болести.

Написани са многобройни клинични студии след проучване на ефектите от балнеолечението в Пролом Баня при отделни дерматози, със специален акцент на псориазата и екземите. След седемдневна балнеотерапия при екземи, средния процент на подобрение на състояието и симптомите е бил около 60%. При акутния контактен дерматит, процента на подобрение се е движил от 33% до 84%, а при невродерматита от 30% до 44%. При псориазата, процентът на подобрение се проявява средно при 40% от болните при края на третата седмица от лечението при най-голям брой от болните, а след четири седмици средно  46%. Реакцията на болните при балнеолечението са индивидуални и при някои случаи процентът на подобрение се движи и до 85%.

Единстен състав
Пролом и Вашето здраве
Значение и значимост на „рН“ стойностите