Koža

Prolom vodu u kombinaciji sa balneoterapijom u Prolom Banji preporučujemo kod oboljenja kože:
psorijaza i drugi poremećaji keratinizacije,
inflamatorne dermatoze – ekcemi, mikoze i drugo.

Primena Prolom vode i peloida ima termički, mehanički i hemijski efekat. Značajne su promene u morfologiji kože: stratum korneum i stratum lucidum postaju tanji, povećava se permeabilnost kože. Redukuje aktivnost inflamatornog procesa, poboljšava se mikrocirkulacija, postoji pozitivan efekat na imunološke procese.

Balneoterapija u Prolom Banji indikovana je u lečenju ekcema, psorijaze i drugih poremećaja keratinizacije, mikoze. Rađene su brojne studije u kojima je ispitivan efekat balneoterapije na simptome i znake psorijaze. Praćen veliki broj bolesnika sa psorijazom. Rađeno je i uporedno ispitivanje efekta balneoterapije sa emolijensom i balneoterapije kombinovane sa topijskim medikamentima.

Istraživanje uticaja Prolom vode na bolesti kože

Rađeno je više kliničkih stidija o ispitivanju efekta balneoterapije u Prolom Banji na pojedine dermatoze, sa posebnim osvrtom na psorijazu i ekcem. Posle sedmodnevne balneoterapije kod ekcema, prosečan procenat poboljšanja znakova i simptoma bio je oko 60%. Kod akutnog kontaktnog dermatita procenat poboljšanja kretao se od 33 do 84%, a kod neurodermitisa 30 do 44%. Kod psorijaze, procenat poboljšanja ide prosečno 40% na kraju treće nedelje lečenja kod najvećeg broja bolesnika, a posle četiri nedelje prosečno 46%. Reakcija bolesnika na balneoterapiju su individualne i u nekim slučajevima procenat poboljšanja se kreće i do 85%.

JEDINSTVENI SASTAV
PROLOM I VASE ZDRAVLJE
ZNAČAJ I ZNAČENJE pH VREDNOSTI