Održana je 13-a Prolećna sekcija dermatovenorologa u Prolom Banji

20.05.2013.

U periodu od 10 do 12. maja 2013. god. održan je 13-ti sastanak Prolećne sekcije dermatovenerologa SLD u Prolom Banji, koji se održava u organizaciji Klinike za kožne i polne bolesti KC Niš i Aktiva dermatovenerologa podružnice SLD u Nišu, pod generalnim pokroviteljstvom Prolom Banje.

Na sastanku koji je postao tradicija prisustvovalo je oko 100 dermatologa iz čitave Srbije i okruženja. Sastanak je otvorio i vodio predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije Prof. Dr Radoš Zečević. U uvodnoj reči pozdravio je učesnike skupa, zahvalio se organizatorima skupa Prof. Dr Jelici Tiodorović direktoru Klinike za kožne i polne bolesti Niš i Prof. Dr Draganu Jovanoviću predsedniku Aktiva dermatovenerologa podružnice SLD u Nišu.

Posebno se zahvalio rukovodstvu i osoblju Prolom banje, koje 13 godina pruža mogućnost za rad sastanka pod povoljnim uslovima.

Teme sastanka su bile tumori kože i balneoterapija u dermatologiji. Bilo je i 9 prikaza bolesnika.

Dr Milica Stepanović načelnik medicinske službe u Prolom Banji održala je predavanje Balneoterapija u dermatologiji- iskusta u Prolom Banji i istakla značaj balneoterapije kao alternativne terapijske metode u kojoj se primenjuje mineralna Prolom voda, uključujući i kupanje i lekovito blato. Prolom voda pripada kategoriji natrijum hidrokarbonantnih, silicijumskih, alkalnih, oligomineralnih i hipotermalnih voda, ima diuretičko i antiinflamatorno dejstvo.

Indikacije za banjsko lečenje u Prolom Banji su bolesti bubrega, mokraćnih puteva, organa za varenje, periferne cirkulacije, zglobnog i vanzlobnog reumatizma i bolesti kože (Psoriasis vulgaris, Dermatitis contacta, Neurodermitis circumscripta, poremećaji keratinizacije, venozni ulkus i mnoge druge).

U Prolom Banji praćen je efekat balneoterapije kod psorijaze, kontaktnog alergijskog dermatitisa i neurodermatitisa cirkumskripta. Voda i peloid Prolom Banje povoljno utiču na znake i simptome Psoriasis vulgaris. Reakcija bolesnika je individualnai zavisi od dužine lečenja. Prvo se postiže smanjenje deskvamacije, zatim infiltracije, a eritem se održava u toku prve nedelje, prosečno poboljšanje posle tronedeljne terapije je 49,1%. Bolji efekti se postižu ako se balneoterapija kombinuje sa keratoliticima i kortikosteridima.

Povoljni efekti balneoterapije postižu se i kod kontaktnog dermatitisa i neurodermitisa cirkumscripta. Kod kontaktnog dermatitisa posle sedmodnevne primene prosečno poboljšanje je 59,0%, kod neurodermitisa 38,7%. Efekat balneoterapije kod naznačenih dermatoza je neosporan, ali je potrebno lečenje duže od sedam dana, optimalno tri nedelje.

JEDINSTVENI SASTAV
PROLOM I VASE ZDRAVLJE
ZNAČAJ I ZNAČENJE pH VREDNOSTI